Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Στην πρώτη έκθεση, η GRECO επικρίνει δριμύτατα τις θεμελιώδεις διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στην Τουρκία, με βάση τις οποίες τέθηκε η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, στον έλεγχο της εκτελεστικής και πολιτικής εξουσίας.
Η έκθεση αναφέρει ότι το Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων στην Τουρκία, που συστάθηκε πρόσφατα και διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Κοινοβούλιο ενώ, κανένα από τα μέλη του δεν εκλέγεται από το ίδιο το δικαστικό σώμα, λειτουργεί ενάντια στη θεμελιώδη αρχή της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος.
Επιπλέον, η έκθεση επισημαίνει ότι η εκτελεστική εξουσία έχει διατηρήσει σημαντική επιρροή σε ορισμένα βασικά ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία της δικαστικής εξουσίας.
Η διαδικασία επιλογής και πρόσληψης υποψηφίων δικαστών, η αλλαγή δικαστικών αξιωμάτων εναντίον της βούλησής τους και οι πειθαρχικές διαδικασίες, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ασφάλεια των δικαστικών υπαλλήλων, τονίζει η GRECO.
Συνοπτικά, η GRECO σημειώνει ότι μόνο 2 από τις 22 συστάσεις της για τα θέματα αυτά έχουν εφαρμοστεί ικανοποιητικά από την Τουρκία και χαρακτηρίζει το σημερινό επίπεδο συμμόρφωσης ως "μη ικανοποιητικό σε παγκόσμιο επίπεδο".!
Η δεύτερη έκθεση εκφράζει έντονη απογοήτευση για την έλλειψη διαφάνειας στην χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων στην Τουρκία και σημειώνει ότι, δεν έχει ακόμη σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε μεγάλο αριθμό συστάσεων της GRECO σε αυτόν τον τομέα - πολλές από τις οποίες επικεντρώνονται στην υιοθέτηση νέων νόμων και πρακτικών για πολιτικές συνεισφορές και τις δαπάνες, καθώς και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των χρηματοδοτών.
Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο