Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Στην έκθεση αναγνωρίζεται ότι είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν οι επιπτώσεις των «μολυσμένων πληροφοριών» μέσω διαδικτύου αλλά διαπιστώνεται ότι, οι κατευθυνόμενες αυτές «εκστρατείες ενημέρωσης», έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να σπείρουν δυσπιστία και σύγχυση, να εντείνουν τις υφιστάμενες κοινωνικοπολιτισμικές διαιρέσεις εκμεταλλευόμενες πολιτικές, εθνικιστικές, εθνοτικές, φυλετικές και θρησκευτικές εντάσεις.
Η έκθεση, που συντάχθηκε από την Claire Wardle ερευνητή στο Κέντρο Shorenstein Media, της Σχολής του Χάρβαρντ Κένεντι και τον συγγραφέα και ερευνητή Hossein Derakhshan, εντοπίζει τρείς διαφορετικές κατηγορίες διασποράς τέτοιων «μολυσμένων» ειδήσεων και πληροφοριών.
1. Την κατηγορία των λανθασμένων πληροφοριών που διανέμονται στο διαδίκτυο αλλά δεν προκαλούν κάποια άμεση βλάβη στους αναγνώστες.
2. Τις ψευδείς πληροφορίες που διοχετεύονται στο Διαδίκτυο, εν πλήρει γνώση των «κατασκευαστών» τους, προκειμένου να προκαλέσουν βλάβη σε πρόσωπα, πολιτικές παρατάξεις, κυβερνήσεις κ.α
3. Γνήσιες και εξακριβωμένες πληροφορίες, που είχαν σχεδιαστεί να παραμείνουν ιδιωτικές και έγιναν δημόσιες. Αυτές οι πληροφορίες, τονίζεται, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν fakenewsκαι χρησιμοποιούνται κυρίως από πολιτικούς, για να περιγράψουν δυσάρεστα νέα.
Η εκτεταμένη "ρύπανση της πληροφορίας", όπως υποστηρίζει η έκθεση, υποστηρίζεται από ένα σύνθετο δίκτυο κινήτρων για τη δημιουργία, διάδοση και κατανάλωση αυτών των «μολυσμένων» μηνυμάτων, από μια τεράστια ποικιλία μορφών και τεχνικών για την ενίσχυση τους, την ύπαρξη αμέτρητων πλατφορμών φιλοξενίας και αναπαραγωγής, που μοιράζουν με ταχύτητα το περιεχόμενο αυτών των πληροφοριών.
Σύμφωνα με δήλωση της Claire Wardle : "Αυτό που βλέπουμε είναι κάτι εντελώς νέο: εκστρατείες παραπληροφόρησης, που συχνά παίζουν με τα συναισθήματα των ανθρώπων, εξαπλώνονται με μεγάλη ταχύτητα, με δυνατότητες να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην κοινωνία. Για να καταπολεμηθεί η παραπληροφόρηση, απλώς αποσυμπιέζοντας περισσότερες πραγματικές πληροφορίες, χωρίς να κατανοήσετε τα συναισθηματικά και τελετουργικά στοιχεία της επικοινωνίας, θα μπορούσε να είναι ένα πλήρες χάσιμο χρόνου ".
Η έκθεση παρέχει πρακτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν και υπογραμμίζει την ανάγκη για συμπληρωματικές έρευνες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι κατανοούν και χρησιμοποιούν πληροφορίες στη ζωή τους, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο ότι στο εγγύς μέλλον το κοινό μπορεί να έχει λίγη εμπιστοσύνη στις πληροφορίες που βρίσκουν στο διαδίκτυο.
Η έκθεση παρέχει μια συσσωρευμένη έρευνα και πρακτικές πρωτοβουλίες και υπογραμμίζει την ανάγκη για συμπληρωματικές έρευνες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι κατανοούν και χρησιμοποιούν πληροφορίες στη ζωή τους. Υπογραμμίζει επίσης τον κίνδυνο ότι στο εγγύς μέλλον το κοινό μπορεί να έχει λίγη εμπιστοσύνη στις πληροφορίες που βρίσκουν στο διαδίκτυο
Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο
*Oλη ή Εκθεση (στ' αγγλικά) στο συνημμένο