ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Ψηφιακό ευρώ μόνο για πληρωμές, όχι για επενδύσεις

10:06 - 22 Φεβ 2024 | Νομίσματα
ΕΚΤ: Ψηφιακό ευρώ μόνο για πληρωμές, όχι για επενδύσεις
Το ψηφιακό ευρώ θα «σχεδιαστεί για την πραγματοποίηση πληρωμών, όχι για επενδύσεις», εξήγησαν οι Ούλριχ Μπιντσέιλ, Γιούργκεν Σάαφ και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Πιέρο Τσιπολόνε.

Πρόσθεσαν ότι πολλές τράπεζες ανησυχούν ότι οι πελάτες τους μπορεί να αποσύρουν καταθέσεις για να έχουν ψηφιακά ευρώ. «Αυτοί οι φόβοι είναι άστοχοι», δήλωσαν.

Η ΕΚΤ αναπτύσσει ένα ψηφιακό ευρώ CBDC με καθεστώς νόμιμου χρήματος που λειτουργεί ως λύση ψηφιακών πληρωμών για την Ευρώπη. Ωστόσο, αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με μια πιθανή ροή καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες προς την κεντρική τράπεζα, η οποία ελέγχει το CBDC.

«Τα CBDC θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς οι καταθέτες μπορεί να επιλέξουν να μετακινήσουν χρήματα από τραπεζικές καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα», αναφέρεται.

Παρόλα αυτά, η ΕΚΤ ξεκαθαρίζει ότι τα ψηφιακά ευρώ που θα έχει στη διάθεσή του κάθε ιδιώτης θα είναι περιορισμένα ώστε να διατηρηθεί ο ρόλος των εμπορικών τραπεζών. Επιπλέον, το CBDC δεν θα πληρώνει τόκους.

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι ένας μηχανισμός «αντίστροφου καταρράκτη (reverse waterfall)» θα συνδέει ψηφιακούς λογαριασμούς σε ευρώ με τραπεζικούς λογαριασμούς, καλύπτοντας τυχόν ελλείψεις από τους τελευταίους. Αυτό μειώνει τα κίνητρα για τη διατήρηση μεγάλων ψηφιακών υπολοίπων σε ευρώ.

Η ΕΚΤ έχει σχεδιάσει το ψηφιακό ευρώ για να μετριάσει τους κινδύνους αποδιαμεσολάβησης και σημαντικές εκροές από τραπεζικές καταθέσεις, αποθαρρύνοντας τη χρήση του για επενδυτικούς σκοπούς.

Προειδοποίησε επίσης για την απειλή των stablecoins και του «ηλεκτρονικού χρήματος» αναφερόμενη, προφανώς, στα κρυπτονομίσματα.

«Τα stablecoins, τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος κτλ, ορισμένα χρηματοδοτούμενα από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας με τεράστιες πελατειακές βάσεις, δεν ενδιαφέρονται για τον ρόλο των τραπεζών στην οικονομία. Οι μη τράπεζες δεν έχουν προφανές κίνητρο να περιορίσουν τη χρήση των stablecoins τους ή των υπηρεσιών που προσφέρουν και η χρήση των stablecoins θα μπορούσε να γίνει σημαντική», σημειώνεται.
Ουσιαστικά, η ΕΚΤ λέει ότι το ψηφιακό ευρώ δεν είναι αποθήκη αξίας.

CBDC: Περισσότερος έλεγχος για την Κεντρική Τράπεζα

Η ΕΚΤ δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο που εξηγεί τα αντιληπτά οφέλη ενός ψηφιακού ευρώ. Αναφέρει «διασφαλίσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως τα ψηφιακά όρια κατοχής ευρώ».

Αυτό που δεν αναφέρει είναι ότι οι συναλλαγές θα παρακολουθούνται και θα συνδέονται με ψηφιακές ταυτότητες.

Σε ένα ακραίο ολοκληρωτικό σενάριο, επισημαίνει το CryptoPotato, η κεντρική τράπεζα θα είχε μεγαλύτερη εξουσία να περιορίσει τις δαπάνες που βασίζονται στη χρήση άνθρακα, εάν τεθεί σε ισχύ μια τέτοια νομοθεσία.

Ήδη τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, προσπαθούν συστηματικά να υπονομεύσουν το Bitcoin καθώς απειλεί το CBDC τους, με τους αναλυτές κρυπτονομισμάτων να υποστηρίζουν ότι συχνά διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και παραπληροφορούν για να τρομάξουν το κοινό.

Νατάσα Παπαδημητροπούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.