1, Παραγωγικότητα: Γίνετε πιο αποδοτικοί αυτοπειθαρχώντας
Αρχίστε να ασχολείστε με τρία πράγματα και φροντίστε να τα ολοκληρώσετε πριν από το μεσημέρι. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η ομάδα που προηγείται στο ημίχρονο είναι πιο πιθανό να κερδίσει το παιχνίδι. Απολαύστε το γεύμα σας, γνωρίζοντας ότι έχετε ολοκληρώσει τουλάχιστον τρεις εργασίες το πρωί.
Συνεχίστε με ταχύτητα. Τμηματοποιείστε κάθε σας project. Ασχοληθείτε με τα μεγαλύτερα κομμάτια στην αρχή και βεβαιωθείτε ότι κάθε επόμενο κομμάτι του έργου που έχετε αναλάβει είναι μικρότερο. Αν αφήσετε τα μεγαλύτερα κομμάτια τελευταία, είναι πιο πιθανό να ξεμείνετε από δυνάμεις πριν από το τέλος της ημέρας.
Αντιμετωπίστε παρόμοιες εργασίες ταυτόχρονα. Το μυαλό μας ευδοκιμεί με την επανάληψη. Μπορείτε να έχετε μια καλή δυναμική αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα παρόμοια έργα.
2. Συμπεριφερθείτε σαν ηγέτης: Προσποιηθείτε ότι έχετε ό,τι θέλετε
Το μυαλό σας είναι συχνά το καλύτερο εργαλείο σας, αλλά όπως, συμβαίνει με τον καθένα, μπορεί να σας καταλάβει ο φόβος, η απογοήτευση, η ανησυχία ή κάτι άλλο που θα μπορούσε να αποδειχθεί ο μεγαλύτερος εχθρός σας. Είτε ανησυχείτε μήπως δεν έχετε το σεβασμό των συναδέλφων σας ή αν κάποιος πελάτης δεν σας τηλεφωνεί, γιατί προτιμά κάποιον ανταγωνιστή, η πολλή σκέψη απλώς επιδεινώνει το άγχος. Αντ 'αυτού, προσποιηθείτε ότι έχετε ό,τι χρειάζεστε. Συμπεριφερθείτε όπως αν οι συνάδελφοι σας σέβονται και ο πελάτης σας είναι πιστός. Μπορεί να πρόκειται απλώς για φαντασιώσεις, αλλά και οι ανησυχίες σας είναι επίσης φαντασίωση. Καλύτερα να σταματήσετε να ανησυχείτε και να ενεργήσετε με αυτοπεποίθηση, έτσι έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάρετε τελικά αυτό που θέλετε.
3. Διαχειριστείτε το χρόνο σας: Δώστε προτεραιότητα στην αξία έναντι του όγκου
Έρευνα έχει δείξει ότι το να ασχολείστε με πολλά πράγματα ταυτόχρονα (multitasking) οδηγεί σε μέτρια αποτελέσματα. Το να διασπάτε την προσοχή σας σε πάρα πολλά πράγματα, δεν σας βοηθά να τα κάνετε τίποτα καλά. Ωστόσο, η απάντηση δεν είναι να ασχολείστε με ένα μόνο πράγμα κάθε φορά. Αυτό είναι υπερβολικά αργό για να σας βοηθήσει να πετύχετε στον ταχύτατο σημερινό κόσμο. Αντιθέτως, προσδιορίστε τα καθήκοντα που έχουν μεγαλύτερη αξία και επικεντρωθείτε σε αυτά. Ιεραρχώντας πρώτα την αξία σε σχέση με τον όγκο ενισχύετε την επικέντρωσή σας σε εκείνα που έχουν πραγματικά σημασία, τα οποία αυξάνουν την ποιότητα της εργασίας σας και τελικά την αξία που παρέχετε. Τι μπορείτε να κάνετε με όλα αυτά τα καθήκοντα που δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα μεγάλης αξίας; Βάλτε τα σε μια λίστα «για αργότερα». Αν συνεχίζουν επί μακρόν να μη περιλαμβάνονται στη λίστα υψηλής αξίας, αναρωτηθείτε γιατί συμβαίνει αυτό.
4. Αναρριχηθείτε: Προγραμματίστε τακτικές συναντήσεις με τον εαυτό σας
Καθώς συνεχίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά από οικονομικής πλευράς, πώς μπορούμε να κρατήσουμε τη δουλειά μας σε καλό δρόμο και να προσφέρουμε τον καλύτερο εαυτό μας; Προγραμματίστε μια εβδομαδιαία συνάντηση με τον εαυτό σας. Δεν έχει σημασία πόσο πολυάσχολοι είστε, δεν πρόκειται για πολυτέλεια αλλά για κάτι απολύτως απαραίτητο.
Κάθε εβδομάδα, χρησιμοποιείστε μια ήσυχη ώρα για να προβληματιστείτε σχετικά με τα πρόσφατα κρίσιμα γεγονότα, τις συγκρούσεις, τις αποτυχίες, τις ευκαιρίες που αξιοποιήσατε, τις παρατηρήσεις σας για τη συμπεριφορά των άλλων, το feedback που έχετε από τους άλλους. Σκεφτείτε πώς ανταποκριθήκατε, τι πήγε καλά, τι δεν κάνατε και τι θα μπορούσε να κάνετε για να είστε πιο αποτελεσματικοί στο μέλλον. Μην ακυρώσετε ποτέ αυτήν την συνάντηση, είναι ζωτικής σημασίας.
5. Προσαρμόστε τη στάση σας επαγγελματικά: Δεν χρειάζεστε να είστε υπερβολικά "εσείς"
Μία από τις χειρότερες συνήθειες που μπορεί να έχει ένας ηγέτης είναι να δικαιολογεί τη συμπεριφορά του με ισχυρισμούς, όπως, «Αυτός ακριβώς είμαι!». Σταματήστε να παραμένετε προσκολλημένοι σε κακές συμπεριφορές, γιατί πιστεύετε ότι είναι ουσιαστικής σημασίας για το ποιος είστε. Αντί να επιμένετε ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε, σκεφτείτε πώς αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να εμποδίζουν την επιτυχία όσων είναι γύρω σας και άρα και τη δική σας. Μη βλέπετε αυτές τις συμπεριφορές ως γνωρίσματα του χαρακτήρα σας, αλλά σαν δυνατότητες που χρειάζονται βελτίωση. Θα εκπλαγείτε πόσο εύκολα μπορείτε να αλλάξετε όταν αυτό σας βοηθά να πετύχετε.
6. Ηγεσία με προοπτική: Βάλτε φωτιά στα μπατζάκια σας
Τα ταρακουνήματα και η αναστάτωση στο μάνατζμεντ μπορεί να αποδειχθούν θετικά για μια εταιρεία. Φέρνουν νέες προοπτικές και απαιτούν από τους ηγέτες να ασχοληθούν σοβαρότερα με τις δικές τους επιδόσεις. Μη περιμένετε να αποκτήσει πρόβλημα η εταιρεία σας. Βάλτε εσείς ο ίδιος «φωτιά» στον εαυτό σας. Σκεφτείτε τι θα κάνατε αν επρόκειτο να ξεκινήσετε εκ νέου. Τι θα κάνατε διαφορετικά αν αυτή ήταν η πρώτη σας μέρα στη δουλειά; Το να κάνετε αυτά τα βήματα προς τα πίσω, είναι κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε τις στρατηγικές και τις προσεγγίσεις που χρησιμοποιείτε σήμερα, να δείτε ζητήματα που δεν είναι εύκολο να φανούν όταν έχουν παγιωθεί κάποια πράγματα και να αναζωογονηθείτε για να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που έχετε μπροστά σας.
7. Αποτελεσματική Ηγεσία: επιμονή, ανάλυση, οργάνωση, ενσυναίσθηση και επικοινωνία
Σε μια ανατρεπτική οικονομία, όπως η σημερινή, τίθεται το εξής ερώτημα: θα πρέπει οι ηγέτες να είναι επίμονοι, αναλυτικοί και οργανωτικοί ή θα πρέπει να είναι συναισθηματικοί, χαρισματικοί και επικοινωνιακοί; Η απάντηση είναι απλή: πρέπει να έχουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Αντί να κατηγοριοποιείτε τον εαυτό σας ως ένα ορισμένο είδος ηγέτη, διερευνήστε όλες τις αποχρώσεις που ένα ταχέως μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον απαιτεί. Οι ηγέτες πρέπει να δίνουν με αυτοπεποίθηση δύσκολα μηνύματα που βασίζοντα σε αναλύσεις, αλλά πρέπει επίσης να είναι ευαίσθητοι στο πώς οι άνθρωποι λαμβάνουν αυτά τα μηνύματα. Οι πιο χαρισματικοί ηγέτες συγκεντρώνουν όλα τα παραπάνω γνωρίσματα που λειτουργούν συμπληρωματικά σε ένα ενιαίο σύνολο.
Χρόνια σας πολλά και καλή χρονιά!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr