ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Η ίδια «λάθος συνταγή» με... ολίγη από Θάτσερ

Η ίδια «λάθος συνταγή» με... ολίγη από Θάτσερ

14:44 - 16 Αυγ 2023
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Την... κλασική συνταγή αυστηροποίησης του θεσμικού πλαισίου (όπως έκανε σε άλλες κρίσεις στο παρελθόν) επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην περίπτωση της δολοφονίας του οπαδού της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, έπειτα από την επιδρομή Κροατών οπαδών, που ξέφυγαν από τον έλεγχο της ελληνικής Αστυνομίας.

Ο Πρωθυπουργός εκμεταλλεύθηκε την παρουσία του προέδρου της UEFA στην Ελλάδα για τον τελικό του Super Cup και κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου, τόσο τον ίδιο τον Αλεξάντερ Τσεφερίν, όσο και τους ιδιοκτήτες των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ της χώρας. Της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ.

Οι πρόεδροι των ομάδων κατέθεσαν τις προτάσεις τους και τελικά ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ουσιαστικά δύο βασικά μέτρα, με τα οποία εκτιμά πως θα περιορίσει τα φαινόμενα βίας.

Ανακοίνωσε πως καταργούνται οι λέσχες φιλάθλων, για τις οποίες θυμίζουμε η κυβέρνηση της ΝΔ στην προηγούμενη θητεία και μετά τη δολοφονία του 19χρονου φιλάθλου του Άρη, είχε φτιάξει ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας. Είχαν υποτίθεται μπει κανόνες με εγγραφές μελών κλπ. Προφανώς τίποτα τέτοιο δεν εφαρμόστηκε και οι λέσχες αποφασίστηκε να κλείσουν τελείως. Θα υπάρχει λένε μόνο μία, στην έδρα της κάθε ΠΑΕ.

Μένει να δούμε φυσικά αν το μέτρο θα εφαρμοστεί στην πράξη, γιατί δεν είναι η πρώτη κυβέρνηση που κάνει μία τέτοια εξαγγελία.

Το δεύτερο μέτρο που ανακοινώθηκε είναι πως την ευθύνη των οργανωμένων οπαδών στα γήπεδα θα αναλάβει η Αστυνομία, η οποία είδαμε πόσο καλά τα πήγε όταν έπρεπε να ελέγξει τους Κροάτες χούλγκανς. Σε αυτό η κυβέρνηση απαντά με «ξηλώματα» από θέσεις ευθύνης, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις υπόλοιπες εβδομάδες.

Επειδή βέβαια τα παραπάνω τα έχετε ξανακούσει και σας φαίνονται «μία από τα ίδια», ο Πρωθυπουργός φρόντισε να βάλει μία έξτρα πινελιά. Κλείνοντας τις δηλώσεις του είπε πως αν τα παραπάνω δεν αποδώσουν, τότε θα υπάρξει αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Μία... πιασάρικη δήλωση με μία «εσάνς» από τη Μάργαρετ Θάτσερ, την οποία πολλοί μνημόνευσαν και πάλι μετά τα αιματηρά επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ.

Με την ευκαιρία αυτή να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Είναι μύθος ότι η Θάτσερ εξυγίανε το αγγλικό ποδόσφαιρο. Τα μόνα μέτρα που πήρε ήταν να θεσμοθετήσει την «κάρτα φιλαθλου» και να απαγορεύσει τις μετακινήσεις οπαδών. Μέτρα που ως γνωστόν εφαρμόζονται στην Ελλάδα χωρίς επιτυχία. Χωρίς επιτυχία εφαρμόστηκαν άλλωστε και στην Αγγλία, με αποτέλεσμα να καταργηθούν άμεσα.

Οι ομάδες τότε έφτιαξαν το αγγλικό ποδόσφαιρο ιδρύοντας την Premier League, ενώ νωρίτερα η UEFA ήταν αυτή που είχε αποφασίσει τον αποκλεισμό των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όχι η Θάτσερ.

Η σημερινή UEFA, όμως, δεν σκέφτεται καν να αποκλείσει ομάδες όπως η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που έχουν αποδεδειγμένα δολοφόνους στις τάξεις τους. Προφανώς έχουν αλλάξει τα... ιδανικά της.

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές ομάδες που θα έπρεπε να αναλάβουν κι αυτές κάποιες ευθύνες, τελικά ζητούν και παίρνουν να έχει την ευθύνη της φύλαξης των γηπέδων τους η αστυνομία.

Το μέτρο αυτό είναι λάθος και θα αποτύχει. Βολεύει τις ομάδες και κάνει κακό στην Πολιτεία που θα βρει τον μπελά της. Όλα τα επεισόδια θα αποδίδονται σε λάθος χειρισμούς της ΕΛΑΣ. Σε προβοκάτσιες, σε άσκοπη βία κλπ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το πρότειναν όλες οι ΠΑΕ στον Μητσοτάκη. Δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός το αποδέχθηκε. Γιατί μάλλον έχει κι αυτός λανθασμένη πληροφόρηση σχετικά με το τι πέτυχε και τι όχι η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Τέλος, δεν έγιναν άλλες αυτονόητες εξαγγελίες, όπως για παράδειγμα ότι στα εγκλήματα οπαδικής βίας οι ποινές θα έχουν εφαρμογή χωρίς αναστολή, αλλά και το ότι όσοι συλλαμβάνονται για συμμετοχή σε επεισόδια, θα χάνουν το δικαίωμα της πρόσβασης στα γήπεδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:05 - 16 Αυγ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.