ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Υπάρχουν αποδείξεις ότι αποδίδει ο μειωμένος ΦΠΑ

Υπάρχουν αποδείξεις ότι αποδίδει ο μειωμένος ΦΠΑ

11:22 - 13 Ιουν 2023
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Στο δρόμο προς τις δεύτερες εκλογές η ΝΔ θέλησε να περάσει το μήνυμα πως είναι το κόμμα που μειώνει φόρους, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν κρυφή ατζέντα φορομπηχτικής πολιτικής. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απάντησαν με συγκεκριμένες θέσεις, υπήρξε ένα debate για τα μερίσματα, αλλά η ΝΔ τελικά οπισθοχώρησε μόλις η συζήτηση έφτασε στο θέμα του ΦΠΑ.

Το ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε πως η ΝΔ είχε υποσχεθεί μείωση του ΦΠΑ το 2019, αλλά δεν τήρησε αυτή της την υπόσχεση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως θεωρεί πως η μείωση του ΦΠΑ δεν αποδίδει και δεν φτάνει στο ράφι. Συνεπώς, δεν υπάρχει ουσιαστικό όφελος για τους πολίτες.

Στη συνέχεια ήρθαν τα... μαθηματικά του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Άκη Σκέρτσου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως αν μειωθούν οι έμμεσοι φόροι θα ευνοηθούν περισσότερο οι ευκατάστατοι, παρά οι ευάλωτοι πολίτες.

Κάπως έτσι, η ΝΔ αποφάσισε να βγάλει από την ατζέντα της αντιπαράθεσης τα ζητήματα της φορολογίας, ώστε να μην υποπέσει σε άλλα τέτοια επικοινωνιακά λάθη.

Επιτρέψτε μου, όμως, να επανέλθουμε για λίγο ειδικά στο ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ, για το οποίο ακόμα η ΝΔ επιμένει στην άποψη πως δεν φτάνει στο ράφι.

Πρόσφατα, επισκέφθηκα για λίγες ημέρες τη Λέσβο, ένα από τα νησιά που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό και έχουν μειωμένο ΦΠΑ. Δεν χρειάστηκε να καθίσω πάνω από δύο ημέρες για να διαπιστώσω ότι η ζωή στο νησί είναι πολύ φθηνότερη, σε σχέση με την Αθήνα ή άλλες μεγάλες πόλεις. Και θα ήταν φυσικά πολύ φθηνότερες αν οι επιχειρήσεις δεν είχαν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο κόστος της ενέργειας.

Θυμίζουμε πως οι συντελεστές εφαρμόζονται μειωμένοι κατά 30% και ορίζονται σε 17%, 9% και 4% αντίστοιχα σε Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.

Ο ΦΠΑ είναι μειωμένος και σε προϊόντα και σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες, γεγονός που αντίθετα με όσα λέει η ΝΔ, φτάνει στις τσέπες των πολιτών.

Ισχύει αυτό ή όχι; Γιατί αν δεχθούμε τη θέση της ΝΔ πως δεν υπάρχει ουσιαστικό όφελος από τη μείωση του ΦΠΑ, τότε αυτό σημαίνει πως έχει κάνει ένα «δώρο-άδωρο» στους κατοίκους των νησιών που σήκωσαν το βάρος του μεταναστευτικού. Ότι τους κοροϊδεύει.

Από την προσωπική μου εμπειρία, όμως, δεν νομίζω πως είναι έτσι. Η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά έχει ουσιαστικό όφελος για τους κατοίκους τους και αποδεικνύεται πως είναι ένα μέτρο που θα μπορούσε να ανακουφίσει τους πολίτες σε κάθε γωνιά της χώρας.

Επίσης, θα βοηθούσε στο να κάνουν οι Έλληνες πολίτες πιο φθηνές διακοπές γιατί τα φαγητά και τα ποτά στη Λέσβο είναι σε πιο προσιτές τιμές, όπως και η βενζίνη.

Αλλά η ΝΔ επιμένει πως ο μειωμένος ΦΠΑ δεν θα φτάσει στο ράφι και προτείνει ως μόνη λύση για την ακρίβεια το market pass. Γινόμαστε ίσως κουραστικοί, ωστόσο, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το αυτονόητο. Η τεράστια αύξηση στις εισπράξεις των φόρων επιτρέπει στη ΝΔ να ασκεί επιδοματική πολιτική που κερδίζει εκλογές, αλλά δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση για τη χώρα.

Η μείωση του ΦΠΑ με παράλληλη μείωση της φοροδιαφυγής μπορεί πράγματι να είναι επωφελής για τους πολλούς. Απλώς, η εξίσωση είναι δύσκολη και η ΝΔ προτιμά έναν πιο εύκολο δρόμο.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:34 - 13 Ιουν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.