ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Αν μας προβλημάτιζαν οι θάνατοι (γραφήματα)

Αν μας προβλημάτιζαν οι θάνατοι (γραφήματα)

14:25 - 23 Ιαν 2022
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Εδώ και δύο μήνες στην Ελλάδα χάνονται από κορονοϊό περισσότεροι από 70 άνθρωποι καθημερινά, αλλά αντιμετωπίζονται σαν μια στατιστική. Απλώς, προστίθενται στο συνολικό... κορβανά των νεκρών και προχωράμε.

Η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας φρόντισε, άλλωστε, να απαλλαγεί από αυτό το βραχνά. με τον Πρωθυπουργό να κατηγορεί για λαϊκισμό και μικροπολιτική νεκρολογία οποιονδήποτε τολμούσε να του ασκήσει κριτική για το θέμα, Η αντιπολίτευση και τα media συνθηκολόγησαν. Άλλωστε, είναι αλήθεια πως αρχικά η χώρα είχε περιορίσει σημαντικά τους θανάτους.

Ο καιρός πέρασε, τα κράτη έλαβαν κονδύλια για να ενισχύσουν τα νοσοκομεία τους και τα εμβόλια ήρθαν. Η Ελλάδα, όμως, έκτοτε βλέπει δυστυχώς μία διαρκή επιδείνωση. Με το που έπαψαν να εφαρμόζονται lockdown, η χώρα μας αποδείχθηκε πως δεν είχε προετοιμαστεί για να διαχειριστεί την κατάσταση και να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή φροντίδα στους ασθενείς με κορονοϊό (στην κεντρική φωτογραφία βλέπουμε την πορεία των θανάτων από τον Μάιο του 2021, που έληξε το τελευταίο lockdown, μέχρι σήμερα).

Κάπως έτσι ξεπεράσαμε ήδη τους 22.500 νεκρούς, αν και πριν τις γιορτές οι αρμόδιοι υπουργοί και οι επιστήμονες δήλωναν αισιόδοξοι πως σύντομα θα δούμε αποσυμπίεση. «Θα περάσουν οι γιορτές και θα πέσουν», έλεγαν, αλλά κοντεύει να τελειώσει ο Ιανουάριος και αυτός ο σκληρός δείκτης παραμένει δραματικά υψηλός.

Σε μία προσπάθεια να εξηγήσει το γιατί συμβαίνει αυτό και παράλληλα να διορθώσει την ομολογουμένως άστοχη δήλωσή της ότι «οι θάνατοι δεν πρέπει νας μας προβληματίζουν», η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είπε πως οι θάνατοι οφείλονται στον «σκληρό πυρήνα» των ανεμβολίαστων και την αργοπορία ασθενών με κορονοϊό να πάνε στα νοσοκομεία.

Ξαναθυμήθηκαν δηλαδή την ατομική ευθύνη. Πάλι φταίνε μόνον οι πολίτες, είτε επειδή δεν εμβολιάστηκαν, είτε επειδή δεν νοιάστηκαν έγκαιρα για την υγεία τους και άργησαν να πάνε στο νοσοκομείο.

Δεν φταίει δηλαδή πουθενά το κράτος, η χαλαρή διαχείριση του καλοκαιριού, η ελλιπής εμβολιαστική καμπάνια, η ανύπαρκτη πρωτοβάθμια υγεία. Δεν φταίνε ούτε τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία. Αυτοκριτική μηδέν. Έτσι θα χτιστεί το νέο ΕΣΥ;

Αλλά μέχρι να φτάσουμε εκεί ας δούμε τα γραφήματα, που φανερώνουν πως δεν είναι μόνο θέμα εμβολιασμών. Χώρες με ανάλογο πληθυσμό και ανάλογο ποσοστό εμβολιασμών με την Ελλάδα, όπως η Αυστρία, η Σουηδία και το Βέλγιο (για το οποίο πανηγύριζε ο Άδωνις Γεωργιάδης ότι το «νικάμε») δεν έχουν πια τόσους νεκρούς καθημερινά. Βασικά, δεν υπάρχει προηγμένη χώρα, που να έχει πλέον τόσους θανάτους καθημερινά και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Φυσικά είμαστε πολύ πάνω και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η Ελλάδα συμβαδίζει με χώρες όπως η Ουγγαρία (ακόμα και αυτήν ξεπέρασε πια) αν και η χώρα του Βίκτορ Όρμπαν έχει μικρότερο ποσοστό εμβολιασμών (64%). Το ανάθεμα στους ανεμβολίαστους και τους αμελείς που δεν πάνε στο νοσοκομείο είναι βολικό, αλλά δεν απαντά σε όλα τα ερωτήματα.

deaths1

vax

Η χώρα έχει πρόβλημα, εκτός κι αν μας αρκεί να είμαστε καλύτεροι από τη Βουλγαρία και την Πολωνία. Εκτός κι αν δεν μας πειράζει να πεθαίνουν 100 άτομα τη μέρα. Είναι προφανές πως στο κύμα της Δέλτα η Ελλάδα υπέστη μία εθνική ήττα, αλλά το αυτί της κυβέρνησης δεν ίδρωσε.  

Ακόμα κι όταν υπήρξαν καταγγελίες πως κόσμος διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ και όπως είναι φυσικό τελικά πεθαίνει, ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής δήλωσε πως δεν έχει έρευνα που να αποδεικνύει πως όσοι διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνητότητα. "Αν έχετε φέρτε τη".

Η έρευνα ήρθε στη δημοσιότητα λίγες ημέρες αργότερα με την υπογραφή μάλιστα του Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά δεν ακούστηκε κάποια επανόρθωση.

Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε και τηλεοπτική συνέντευξη στον ΑΝΤ1 στην οποία είπε πως ΜΟΝΟ στους νεκρούς η Ελλάδα τα πήγε χειρότερα, αλλά κατάφερε να κρατήσει ανοιχτή την οικονομία, τον τουρισμό κλπ.

Σχεδόν 100 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα εδώ και δύο μήνες και η κυβέρνηση αμολά αετό. Απλώς περιμένει να... ξεφουσκώσει το κακό και να κάνουμε Πάσχα στο χωριό.

Η συνταγή αυτή, όμως, είναι δεδομένο πως δεν αρμόζει σε μία κυβέρνηση που θέλει να καμώνεται πως είναι αποτελεσματική και πως έχει όραμα για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας, διεκδικώντας μάλιστα και δεύτερη αυτοδύναμη τετραετία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.