ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στόχος κονδύλια €250 εκατ. για το πρασίνισμα του ακτοπλοϊκού στόλου

18:41 - 19 Δεκ 2023 | Ναυτιλία
Στόχος κονδύλια €250 εκατ. για το πρασίνισμα του ακτοπλοϊκού στόλου
Μέρισμα από το ΕΣΠΑ διεκδικεί η ναυτιλία με βάση όσα ανέφερε σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο Υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης.

Συγκεκριμένα, ποσά ύψους 80-250 εκατ ευρώ θα μποσούσαν να στηρίξουν την ναυπήγηση πράσινων πλοίων για την ακτοπλοΐα με βάση το Υπουργείο Ναυτιλίας.

«Είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση, με την Κομισιόν, δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω αλλά επιμένουμε» πρόσθεσε ο Υπουργός καθώς η ακτοπλοΐα πρέπει να εκσυγχρονιστεί.

Σημειώνεται, ότι ο μέσος όρος ηλικίας του ελληνικού ακτοπλοϊκού στόλου είναι τα 28 έτη, που είναι όμως μικρότερος από τον μέσο όρο ηλικίας του ευρωπαϊκού ακτοπλοϊκού στόλου που είναι τα 35 έτη.

Όμως, το ποσοστό του ελληνικού στόλου που είναι άνω των 20 ετών είναι 86%, κατά πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό, γεγονός που επιβεβαιώνει πως οι ανάγκες ανανέωσης του στόλου είναι περισσότερο επιτακτικές.   

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, με βάση μελέτη του ΙΟΒΕ για το 2021, σε όρους κίνησης είναι στη 2η θέση στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία (57,9 εκατ.), στην οποία όμως επικρατούν οι πορθμειακές συνδέσεις της Σικελίας με την ηπειρωτική χώρα.  

Επιπρόσθετα, η ελληνική ακτοπλοΐα προσφέρει σημαντική στήριξη σε άλλες δραστηριότητες στα νησιά, όπως ο τουρισμός, η γεωργία και η μεταποίηση.

Επιπλέον, οι ναυτιλιακές γραμμές Αδριατικής αποτελούν σημαντική δίοδο για τις ελληνικές εξαγωγές.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 18:45 - 19 Δεκ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.