ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβούλιο Ευρώπης: Οι πράξεις μίσους να ενσωματωθούν στον Ποινικό Κώδικα Κύριο

09:50 - 09 Μαϊ 2024 | Ειδήσεις
Συμβούλιο Ευρώπης: Οι πράξεις μίσους να ενσωματωθούν στον Ποινικό Κώδικα
Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να αφιερώσουν επαρκείς πόρους για την πρόληψη και την καταπολέμηση του εγκλήματος μίσους και την υποστήριξη των θυμάτων του, σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές διατάξεις για την πρόληψη και την καταπολέμηση του εγκλήματος μίσους θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο ποινικό δίκαιο και θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αποκάλυψη, την αναγνώριση και την καταγραφή του στοιχείου μίσους του εγκλήματος.

Αυτά είναι μεταξύ των βασικών σημείων της πρόσφατα εγκριθείσας Σύστασης της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης προς τα κράτη μέλη του Οργανισμού.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν στα θύματα εγκλημάτων μίσους πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης, ανεξάρτητα από το εάν έχει γίνει αναφορά στην αστυνομία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα παιδιά και στους νέους.

Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε δωρεάν νομική βοήθεια για τα θύματα εγκλημάτων μίσους. Το στοιχείο μίσους θα πρέπει να ενσωματωθεί στο ποινικό δίκαιο ως επιβαρυντική περίσταση κατά την επιβολή της ποινής, ως μέρος του εγκλήματος στο σημείο της ποινικής κατηγορίας, ως συστατικό μέρος μεμονωμένων ποινικών αδικημάτων ή μέσω συνδυασμού αυτών των τεχνικών.

Η αστυνομία θα πρέπει να εκπαιδεύεται στην αναγνώριση των «δεικτών μεροληψίας» του εγκλήματος μίσους, μεταξύ άλλων μέσω υποχρεωτικών ενοτήτων στις αστυνομικές σχολές. Οι ρόλοι των ειδικών ερευνητών εγκλημάτων μίσους στην αστυνομία και των εξειδικευμένων εισαγγελέων εγκλημάτων μίσους πρέπει να αναπτυχθούν, συνιστά η Επιτροπή Υπουργών.

Τα κράτη θα πρέπει να καταπολεμήσουν την ατιμωρησία και να ανταποκρίνονται σε οποιαδήποτε προκατειλημμένη συμπεριφορά εκ μέρους των αρχών επιβολής του νόμου ή άλλων επαγγελματιών της ποινικής δικαιοσύνης προς άτομα που αποτελούν στόχο εγκλημάτων μίσους.

Η σύσταση εστιάζει επίσης στην υποβολή εκθέσεων από τρίτους, την παρακολούθηση και τη συλλογή δεδομένων, και παρέχει στοχευμένες συστάσεις σχετικά με βασικούς παράγοντες. Συγκεκριμένα, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να καταδικάσουν περιπτώσεις εγκλημάτων μίσους. τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οι δάσκαλοι συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας κουλτούρας ενσωμάτωσης· και οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου εντοπίζουν και αντιμετωπίζουν εγκλήματα μίσους.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να προωθούν έναν ασφαλή, χωρίς αποκλεισμούς και ευνοϊκό διαδικτυακό και εκτός σύνδεσης αστικό χώρο στον οποίο μπορούν να λειτουργούν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του εγκλήματος μίσους, να διασφαλίζουν επαρκή υποστήριξη και προστασία από απειλές και επιθέσεις και να χρηματοδοτούν τέτοιους οργανισμούς προκειμένου να παρέχουν υποστήριξη στα θύματα.

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.