ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλληλοκατηγορίες αντί για ουσία στις συζητήσεις για εκεχειρία στη Γάζα

11:49 - 05 Μαϊ 2024 | Ειδήσεις
Αλληλοκατηγορίες αντί για ουσία στις συζητήσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Περισσότερο με προσπάθεια να χρεωθεί μία από τις δύο πλευρές την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στη Γάζα, παρά με ουσιαστική προσπάθεια τέλους των εχθροπραξιών, μοιάζουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Αντιπροσωπεία της παλαιστινιακής Χαμάς βρίσκεται από το Σάββατο στο Κάιρο για συνομιλίες με αντικείμενο την πρόταση ανακωχής στη Γάζα.

Η πρόταση προβλέπει κατάπαυση πυρός διάρκειας 40 ημερών και απελευθέρωση Παλαιστίνιων φυλακισμένων σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων, που απήχθησαν κατά την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου, που αποτέλεσε και το έναυσμα αυτού του πολέμου.

Η Χαμάς επιμένει στην οριστική κατάπαυση του πυρός, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση του Ισραήλ, απειλώντας να διατάξει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, κατ’ αυτήν, το «τελευταίο» οχυρό των ταγμάτων της Χαμάς, όπου έχουν καταφύγει πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι, εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών.

«Θα κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο για να νικήσουμε, για να συντρίψουμε τον εχθρό μας, μη εξαιρουμένης της Ράφας», επανέλαβε αυτή την εβδομάδα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος διαμηνύει ότι η επιχείρηση στην πόλη θα γίνει «με ή χωρίς συμφωνία» για κατάπαυση του πυρός. Για τον Χουσάμ Μπαντράν, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, οι δηλώσεις του κ. Νετανιάχου για την επίθεση στη Ράφα «έχουν ξεκάθαρα στόχο να ακυρώσουν κάθε πιθανότητα συμφωνίας». Αντίθετα, για τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν «το μοναδικό εμπόδιο» για την κατάπαυση του πυρός «είναι η Χαμάς».

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι η Χαμάς «εμποδίζει κάθε πιθανότητα» κατάπαυσης του πυρός επιμένοντας να απαιτεί οριστικό τέλος του πολέμου.

Στέλεχος της Χαμάς επαναλάμβανε νωρίτερα ότι το κίνημα «δεν θα αποδεχθεί επ’ ουδενί συμφωνία που δεν θα προβλέπει ρητώς τερματισμό του πολέμου».

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν την Κυριακή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.