ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ρόλος της ΔΗΣΥ

03:03 - 13 Φεβ 2017
Μάνος Επιτροπάκης

Γράφει ο Μάνος Επιτροπάκης

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν αρκετοί στον χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς, σε σχέση με το αν θα πρέπει από τώρα (θεωρητικά δύο χρόνια πριν τις εκλογές) να δηλώσουμε ρητά με ποιον θα συνεργαστούμε, θέλοντας να αποσπάσουν μια ρητή υπόσχεση πως θα συνεργαστεί η ΔΗΣΥ με την ΝΔ, είναι το εξής:

 

Δεν είναι δυνατόν η ΔΗΣΥ να εμφανιζεται στο εκλογικό κοινό απλά ως ένας παράγοντας διευθετήσεων του κεντροδεξιού πόλου.

Δεν γίνεται να κάνουμε management για το κεντροδεξιό τεταρτημόριο. Η ΔΗΣΥ έχει αποστολή να εκτοπίσει τον Σύριζα από το κεντροαριστερο τεταρτημόριο, να αλλάξει τους συσχετισμους, να στηριχτεί ως η μόνη (με τα κουσούρια της, έστω ) σοσιαλδημοκρατική δύναμη στην χώρα και έχοντας καταφέρει αυτόν τον στόχο, μπορεί να διαχειριστεί με εθνική ευθύνη τον εαυτό της μετεκλογικά.  
Ως εκ τούτου, η πολιτική της αυτονομία είναι απολύτως θεμιτή και χρήσιμη, εφόσον εντάσσεται στην λογική που περιέγραψα.

Η στρατηγική που την θέλει αυτονοήτως και μόνο ως ΝΔ & friends είναι μια στρατηγική που στην ουσία την εξουδετερώνει, και την καθιστά υπόθεση της κεντροδεξιάς. Αυτό είναι αντιφατικό όμως για όποιον θέλει έναν μεγάλο κεντρώο /σοσιαλδημοκρατικο πόλο.

Τα βήματα επομένως πρέπει να γίνουν με την σειρά:

Αύξηση της επιρροής της ΔΗΣΥ, ώστε να εξαλειφθεί το ενδεχόμενο να παγιωθεί ένας διπολισμός ανάμεσα σε Σύριζα & friends από την μία, και ΝΔ & friends από την άλλη.

Και από κει και πέρα, ως ένα κόμμα που θα έχει επιβραβευθεί εκλογικά, με σοβαρή παράδοση και εθνική ευθύνη, θα έχει και έμμεση εντολή και άνεση χειρισμών ώστε να μην αφήσει την χώρα εκτεθειμένη σε κίνδυνο και αστάθεια.

Δείξτε λοιπόν λίγη πίστη και ενισχύστε την ΔΗΣΥ και ας επικεντρωθεί η κριτική στην φυσιογνωμία και το πρόγραμμα της, στην εξέλιξη της ρητορικής της, στην ανανέωση, και στην οργανωτική ανασυγκρότηση για έναν νέο φορέα, και τα μετεκλογικά θα πάρουν πιο εύκολα τον δρόμο τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.