ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

To μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για τον επαναπατρισμό των επιχειρήσεων

00:01 - 19 Ιουλ 2019
Coca Cola HBC(Ζυρίχη), ΦΑΓΕ(Λουξεμβούργο), Viohalco, ΤΙΤΑΝ (Βρυξέλλες) είναι η κορυφαία τετράδα των εμβληματικών βιομηχανιών της χώρας που μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό λόγω της υψηλής φορολογίας. Οι αποχωρήσεις αυτές πλήγωσαν το γόητρο της ελληνικής βιομηχανίας αλλά ήταν επιβεβλημένες λόγω του αποκλεισμού της χώρας από τις διεθνείς αγορές χρήματος με αφορμή τη δεκαετή κρίση και την επιβολή των capital controls.

To μεγάλο στοίχημα για το πρωθυπουργό είναι ότι με τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20% μέχρι το 2021 να καταφέρει τον επαναπατρισμό της έδρας αυτών επιχειρήσεων στην Ελλάδα αλλά και να αποτρέψει την αποχώρηση άλλων μεγάλων επιχειρήσεων αφού θα  παγιωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ανάπτυξης στη χώρα με τη πλήρη κατάργηση των capital controls μέχρι το τέλος του 2019 όπως θα εισηγηθεί στη κυβέρνηση ο διοικητής της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Η βασική αιτία της αποχώρησης των εταιριών την τελευταία 7ετία είναι κυρίως το σταθερά υψηλότερο έναντι των ανταγωνιστών τους ενεργειακό κόστος. Η βιομηχανία, ειδικά η εξωστρεφής, όπως και όλοι οι καταναλωτές, καλείται να πληρώσει το τίμημα της στρεβλής απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, αλλά και των μικροπολιτικών επιλογών σε σχέση με τον επιμερισμό των δαπανών για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και τις επιδοτήσεις για τη στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ετσι, καταλήγει να πληρώνει κατά 30% πάνω από τους ανταγωνιστές της στην Ευρώπη το κόστος ενέργειας, όταν το αντίστοιχο για την ευρωπαϊκή ενεργοβόρο βιομηχανία είναι διπλάσιο από τις ΗΠΑ και 20% πάνω από την Κίνα. Ολα αυτά τα χρόνια επίσης, η χρηματοδότηση των ελληνικών βιομηχανιών είναι ελλιπής και πολύ ακριβή, ενώ οι ανταγωνιστές τους, εξαιτίας της χαλαρής νομισματικής πολιτικής (χαμηλά επιτόκια, ποσοτική χαλάρωση κ.λπ.) των κεντρικών τραπεζών σε όλο σχεδόν τον πλανήτη, έχουν άφθονη ρευστότητα με σχεδόν μηδενικό κόστος.

Κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό για να παίρνουν δάνεια με επιτόκια που δεν επιβαρύνονται από το ρίσκο της χώρας, το «πανωτόκι» δηλαδή που τους χρεώνουν οι αγορές μόνο και μόνο επειδή είναι ελληνικές. Χωρίς ρευστότητα και σε καθεστώς capital controls, οι ελληνικές υγιείς επιχειρήσεις είναι ο «φτωχός συγγενής» της Ευρωζώνης, στην οποία η ρευστότητα είναι άφθονη.

Αυτή την εικόνα θα πρέπει να αντιστρέψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου καθώς με φόρο 20% στα εταιρικά κέρδη θ αργήσει αργά αλλά σταθερά η επιστροφή των ξενιτεμένων στην χώρα για να στηρίξουν την ανάπτυξη. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.