ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα φάρμακα απώλειας βάρους «φουσκώνουν» τα κέρδη της Novo Nordisk

11:12 - 02 Μαϊ 2024 | Επιχειρήσεις
Τα φάρμακα απώλειας βάρους «φουσκώνουν» τα κέρδη της Novo Nordisk
H Novo Nordisk, που το 2023 έγινε η εταιρεία με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στην Ευρώπη, λόγω της μεγάλης επιτυχίας των φαρμάκων απώλειας βάρους, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 28% σε ετήσια βάση, στα 25,4 δισ. κορόνες Δανίας (3,41 δισ. ευρώ), έναντι των προσδοκιών των αναλυτών για 23,7 δισ. κορόνες.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι πωλήσεις του δημοφιλούς φαρμάκου απώλειας βάρους Wegovy υπερδιπλασιάστηκαν στα 9,38 δισεκατομμύρια κορόνες. Οι συνολικές πωλήσεις στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν κατά 35%, καθώς η Novo Nordisk επισήμανε ότι, το πρώτο τρίμηνο του έτους, το Wegovy έλαβε έγκριση στις ΗΠΑ, για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε άτομα με παχυσαρκία. Πλέον, το φάρμακο συνταγογραφείται σε περισσότερους από 130.000 ασθενείς την εβδομάδα.

«Είμαστε ικανοποιημένοι με την αύξηση των πωλήσεων τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, λόγω της αυξημένης ζήτησης για τις θεραπείες διαβήτη και παχυσαρκίας που βασίζονται στο γλυκανόμορφο πεπτίδιο GLP-1», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της φαρμακευτικής Lars Fruergaard Jørgensen.

Η Novo Nordisk αύξησε το outlook της για το 2024, ωθώντας τις προοπτικές αύξησης των πωλήσεών της υψηλότερα, κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Επίσης, αύξησε τις προβλέψεις της για ανάπτυξη σε ένα εύρος από 22% έως 30%, από 21% ως 29% προηγουμένως.

Όπως τόνισε ο John Rountree,  διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας στον χώρο της φαρμακευτικής Novasecta, πρόκειται για μία «εξαιρετική επίδοση». Ωστόσο, όπως είπε, είναι σημαντικό η εταιρεία να διατηρήσει τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη σε υψηλά επίπεδα και να συνεχίσει να καινοτομεί, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός ανταγωνιστών εισέρχεται στην αγορά και οι πατέντες των φαρμάκων λήγουν.

Η Novo Nordisk αντιμετωπίζει ανταγωνισμό στην αγορά της απώλειας βάρους από εταιρείες όπως η αμερικανική Eli Lilly, καθώς και από άλλες μικρότερες εταιρείες. 

Πρόσφατα θετικά στοιχεία από το νέο πειραματικό χάπι απώλειας βάρους της Novo Nordisk αύξησαν περαιτέρω την αξία της εταιρείας, τον περασμένο μήνα. Η εταιρεία ενισχύθηκε, επίσης, από πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, καθώς μετά από έρευνα της ΕΕ, διαπιστώθηκε ότι η λήψη του Wegovy ή του Ozempic της Novo Nordisk για τον διαβήτη δεν έχει καμία σχέση με περιπτώσεις αυτοκτονικών σκέψεων και αυτοτραυματισμού.

Οι μετοχές της εταιρείας έχουν ενισχυθεί κατά 59% τον τελευταίο χρόνο.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:25 - 02 Μαϊ 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.